The Book: Data Ethics

“It is excellent and without exaggeration a must read for anyone who on a commercial or political level are dealing with big data ..” Review of Danish Edition, Økonomisk Ugebrev, Berlingske Business.

The book is available now in English and Danish editions as kindle and ePub on Amazon and iBooks or can be bought directly from the authors (print, pdf or epub)


About the book:

Data Ethics – The New Competitive Advantage is written by Gry Hasselbalch and Pernille Tranberg and is supported by Internet Society (isoc.org).

Respect for privacy and the right to control one’s own data are becoming key parameters to gain a competitive edge in today’s business world. Companies, organisations and authorities which view data ethics as a social responsibility, giving it the same importance as environmental awareness and respect for human rights, are tomorrow’s winners. Digital trust is paramount to digital growth and prosperity.
This book combines broad trend analyses with case studies to examine companies which use data ethics to varying degrees. The authors make the case that citizens and consumers are no longer just concerned about a lack of control over their data, but they also have begun to act. In addition, they describe alternative business models, advances in technology and a new European data protection regulation, all of which combine to foster a growing market for data-ethical products and services. The authors’ critical look at tech trends and the ethical dilemmas intertwined with them is sure to interest responsible key players seeking out the best way to get started with data ethics and how to use it to develop digital trust.

 


Dataetik: Den Nye Konkurrencefordel

Dataetik: Den nye konkurrencefordel af Gry Hasselbalch og Pernille Tranberg udkom på dansk 14. september og engelsk 28. oktober 2016 – sidstnævnte støttet af Internet Society (isoc.org). Den indeholder over 50 cases på virksomheder i ind-og udland, der arbejder med dataetik på en eller anden udstrækning.

Forudbestil bogen her

Hør interview med forfatterne om bogen i radio24syv her

Bagsidetekst:

Respekt for privatliv og individets ret til at kontrollere egne data bliver et af fremtidens vigtigste konkurrenceparametre. Virksomheder, organisationer og myndigheder, der arbejder med dataetik som et samfundsansvar på lige fod med respekt for miljø og menneskerettigheder er morgendagens vindere. Digital tillid bliver altafgørende for digital vækst og velfærd. Det er den røde tråd i bogen, som er en trendanalyse med konkrete cases på virksomheder, der arbejder med dataetik i forskellig udstrækning. Bogen beskriver, hvordan data er blevet til en forretningsmodel, og hvordan borgere og forbrugere ikke længere kun er bekymrede, men også er begyndt at handle, hvordan alternative virksomhedsformer, teknologi og en ny europæisk databeskyttelseslovgivning bakker op om et spirende marked for dataetiske produkter og tjenester. Den beskriver de nye tech-tendenser og de medfølgende etiske dilemmaer, samt hvordan man kommer igang med dataetikken og bruger den til at fremme den digitale tillid.